Function point – et spændende IT-måleværktøj

Jeg har altid været nysgerrig på function point måling og er fascineret af, at der findes en måde at måle, hvor stort og komplekst et IT-system er. Jeg har ikke været specielt imponeret over de resultater, som man tidligere har kunnet uddrage med function point. Men i dag, hvor function point måling er dukket op i en ny strømlinet form med en imponerende samling empirisk data på en masse IT-projekter, er jeg spændt på, hvad function point får af betydning for fremtidens IT-udvikling.

For at kunne måle et IT-projekts omfang med function points, er det afgørende, at man som udgangspunkt har en temmelig præcis kravspecifikation. Jeg har for nyligt brugt function point måling i et aktuelt IT-projekt. Og jeg er glædelig overrasket over, at selvom jeg benyttede en mere behovsorienteret form for kravspecifikation end andre plejer at anvende, kunne man faktisk godt definere projektets function points.

Selvom function point af eksperterne er udnævnt til verdens mest effektive vurderingsgrundlag til planlægning og styring af IT-projekter, er function point måling endnu et godt stykke fra at være en fast bestanddel i dansk IT-projektudvikling – måske fordi det ikke er klart, hvordan målingen kan bruges i praksis.

Eksempelvis kan man sammenligne størrelsen af to IT-projekter, der anvender samme teknologi og metode – men man kan ikke fortælle, hvor dyre projekterne vil blive. Men der er ingen tvivl om, at hvis man anvender function point måling rigtigt, er det et godt kontrol- og styreredskab, når man skal lede store IT-projekter.